Haberler

25/06/2014

Tokat’ta Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısı’na Katıldık

Tokat’ta Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısı’na Katıldık

Tarihi Kentler Birliği’nin Tokat’ta gerçekleştirilen “Doğa ve Kültür Öncelikli Ekonomik Kalkınmada Rotalar” temalı bölge toplantısına Çorum’dan da katılım gerçekleştirildi. 

Toplantıda Çorum İl Özel İdaresi’nden Erdal Baykara, M. Arda Bal, Oğuzhan Ateş ve Ahmet Mercan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden Adem Medeni ile Anitta Otel Ön Büro ve Satış Planlama Müdürü İbrahim Ulusoy da yer aldı. Ayrıca toplantı sürecinde Hitit Yürüyüş Yolu ve Kızılırmak Havzası Gastronomi Yürüyüş Yolu’nun tanıtımının yapıldığı bir de stant açıldı.

21 Haziran 2014 Cumartesi günü Gaziosmanpaşa Üniversitesi Konferans Salonu’nda yapılan Karadeniz Bölge Toplantısı’nda sırasıyla; Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, ÇEKÜL Vakfı Başkanı / Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, Tarihi Kentler Birliği Başkanı / Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Tokat Valisi Cevdet Can birer açılış konuşması yaptı.

Kültür Rotalarında Hedef ve Yöntemler Değerlendirildi

Toplantıda ÇEKÜL Vakfı’nın Tarihi Kentler Birliği adına yürüttüğü “Kültürel Rota Planlaması” kapsamında yapılan alan çalışmaları paylaşıldı. Kelkit ve Yeşilırmak Havzalarındaki suyun bereketi, tarihi yolların izleri, somut olmayan kültürel miras değerleri, köy ve yayları gibi kültürün birleştirici unsurlarını bir arada değerlendiren kültür rotalarının hazırlanmasında izlenen yöntem ve ulaşılması hedeflenen sonuçlar aktarıldı.     

Doğa ve Kültür Öncelikli Ekonomik Kalkınmada Rotalar

Açılış konuşmalarının ardından “Doğa ve Kültür Öncelikli Ekonomik Kalkınmada Rotalar” konulu oturum başladı. Çorum’un eski Valilerinden Merkez Valisi Nurullah Çakır’ın moderatörlüğünde, Araştırmacı-Yazar Ersin Demirel’in “Uygarlıklar Ülkesi Türkiye’de Doğa ve Kültür Rotalarının Önemi” ve ÇEKÜL Vakfı Şehir Plancısı Batuhan Akkaya’nın “Köklü Birikimiyle Kelkit Havzası’nda Rotalar” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Sürdürülebilir Eko-Turizmde Kültür Rotaları

Ersin Demirel konuşmasında Avrupa Konseyi’nin tanımına göre kültür rotası denilince, bir ya da birkaç ülke veya bölgede çeşitli doğal, tarihi, sanatsal ya da sosyal temalar kullanılarak organize edilen güzergâhlarının anlaşıldığını belirtti ve “Bu anlamda kültür rotaları, sürdürülebilir eko-turizm anlayışının bir ürünüdür. Hitit Yolu, Gastronomi Yolu, Ordu Parkurları, Sarıkamış Parkurları, Fethiye, Ağrı, Ardahan ve Iğdır Parkurları, Rize Macera Rotaları kültür rotaları arasında yer almaktadır.”dedi.

Çorum Odak Kentler Arasında

ÇEKÜL Vakfı Şehir Plancısı Batuhan Akkaya ise; ÇEKÜL ve Tarihi Kentler Birliği’nin 2014 yılında kuzeyde Yeşilırmak ve Kelkit; güneyde ise Çukurova, Gaziantep ve çevresi için kültürel rotalar hazırlama kararı aldığını aktardı ve “ÇEKÜL ekibi olarak alan incelemelerine başladık. Yılsonunda toplamda dört rota ve bir tane de rota planlama rehberi hazırlamış olacağız. Bugün Kelkit ve Yeşılırmak Havzası için hazırlıklarına başladığımız kültür rotasının odak kentleri Amasya, Samsun, Ordu, Giresun, Çorum, Tokat, Sivas ve Gümüşhane’dir.”açıklamasında bulundu.

 “Doğa ve Kültür Öncelikli Ekonomik Kalkınmada Rotalar” konulu oturumun ardından  yerel lezzetlerin ikram edildiği öğle yemeği ve Tokat’ta yapılan kültürel mirası koruma çalışmaların yerinde incelenmesiyle Karadeniz Bölge Toplantısı sona erdi.

124
56

Resim Galeri