GASTRONOMİ YOLU AÇILIŞ ETKİNLİKLERİ
Çorum Valiliği’nce geçen yıl hazırlanan ve kısa zamanda uygulamaya konulan UNESCO logosuna sahip olan Hitit Yolu Projesi’nin ardından başlatılan Kızılırmak Havzası Çorum Gastronomi Yolu çalışmaları sona erdi.
Kültür Bakanlığının geçtiğimiz yıllarda Avrupa Topluluğu ile imzaladığı Kültür Yolları anlaşmasının ardından ülke genelinde tematik kültür rotaları hızla yayıldığını ve geliştiğini, turizm vitrininde ürün çeşitliliğini arttıran ve gezginlere farklı olanaklar sunan bu rotalardan ikisinin Çorum ilimizde yer almasından dolayı gurur duyduğunu belirten Çorum Valisi Nurullah ÇAKIR; geçen yıl Çorum ilinin güney kesimindeki Boğazkale Milli Parkı çevresinde hayata geçirilen ve Unesco logosu taşımaya hak kazanan Hitit Yolu çalışmasının ardından, il sınırları içerisindeki Kızılırmak havzası boyunca uzanan, özgün yemek kültürünü ve doğal güzellikleri yansıtan ‘Gastronomi ve Yürüyüş Yolu’ projesinin gerçekleştirildiğini belirtti.
Saklı kalmış güzellikleri ortaya çıkaran, unutulmaya yüz tutmuş yemekleri yaşatmayı hedefleyen ve Çorum’un aslında bir lezzet durağı olduğu iddiasını ortaya koyan Kızılırmak Havzası Çorum Gastronomi ve Yürüyüş Yolu, Kızılırmak nehrinin kılavuzluğunda trekking, bisiklet, kültür, manzaralı araç yolu ve jip safari gibi farklı konseptteki rotalarıyla, aktiviteye olduğu kadar damak tadına da önem veren doğaseverlerin hizmetine sunuluyor.
Proje kapsamında Kızılırmak Havzası boyunca uzanan yerleşim birimlerinin kültürel, tarihsel ve doğal güzellikleri değerlendirildi. Geleneksel ve özgün yemek kültürünün etrafında çalışmalar yürütüldü ve öncelikle Kızılırmak Havzası’ndaki Çorum’a bağlı ilçelerin mutfak özellikleri, geleneksel sofra düzeni ve kullanılan ekipmanlar, pişirme yöntemleri ve özel gün yemekleri araştırıldı.
Yemek ve yiyecekle ilgili gastronomik değerler belirlendikten sonra yurt dışında örnekleri görülen manzaralı araç yolu (panoramic driving route), yürüyüş ve bisiklet rotaları ile birlikte Çorum mutfağını şekillendiren özel ürünlerin tanıtımı, Kızılırmak ve çevresi boyunca var olan tarihi ve diğer kültürel değerler de söz konusu turizm projesine eklendi.
Kızılırmak’ın yaşamsal değer kattığı topraklarda yürütülen çalışma, akarsuya sınırı olan ilçelerin binlerce yıllık tarihin yansıması olan mutfak kültürünün araştırılıp, özgün yemekler öne çıkarılarak Gastronomi Yolu’nun temeli atıldı.
Ardından Obruk Baraj Gölü, Bayat-İskilip-Kargı-Osmancık yaylaları değerlendirilerek yürüyüş ve bisiklet rotaları belirlendi ve güneyde Çankırı, kuzeyde Sinop sınırları arasındaki Çorum-Kızılırmak Havzası’nı bir baştan bir başa kat edecek olan çalışma esnasında doğal güzellikler, tarihi ve kültürel değerler, el sanatları, folklorik ve otantik öğeler de değerlendirildi. Özellikle Pafligonya bölgesine giren coğrafyalardaki kaya mezarları ve antik yerleşimler, hiç çivi kullanılmadan yapılmış yöresel adı ‘çatkı’ olan yayla evleri, Bayat Eskialibey Beldesi’ndeki halı-kilim-çanta dokumalarından oluşan el sanatları çalışma kapsamına alındı.
Tüm bu çalışmaların sona ermesiyle birlikte 18-20 Mayıs 2012 tarihleri arasında düzenlenecek çeşitli programlarla bir tanıtım organizasyonu düzenlendi. Buna göre hedef kitleye ulaşmak için aracı kişi ve kurumlardan seyahat acenteleri, yemek dergi ve dernekleri, seyahat dergileri, Tv yemek programları ile ilgili sorumlu kişiler ilimize davet edildi. Bu kişi ve kurumlar üzerinden geniş bir kitleye ulaşılmayı hedefleyen organizasyon, Çorum’un turizm konusunda yeni bir destinasyon olmasına ivme katacak önemli adımlardan biri olacaktır.
Binlerce yıllık serüveninde nice insanın kıyısında azıklarını yediği, nice kervanın sularını içtiği Kızılırmak nehrinin kültürel hafızasını günümüze taşıyan Gastronomi ve Yürüyüş Yolu ekoturizm çalışmamızın 18-20 Mayıs 2011 tarihleri arasında (3 gün) düzenlenen açılış şenliğinde 18 Mayıs 2012 günü “Hititlerden Günümüze Çorum Mutfağı Lezzetleri” kokteyli ile başlayacak olan açılış etkinlikleri 19 Mayıs 2012 günü Kargı ve Osmancık’ta çeşitli etkinlik ve parkurların yürüyüşleriyle devam edecek. 20 Mayıs 2012 Yalakyayla-Akpınar yürüyüşü ve İskilip Bedri Rahmi Eyüboğlu sergi salonu gezisiyle sona erecek. Dileyen herkesin kendi olanaklarıyla 19 Mayıs Kargı ilçesi Tepelice-Hacıveli, 20 Mayıs İskilip ilçesi Yalakyayla-Akpınar yürüyüşü ile İskilip Bedri Rahmi Eyüboğlu sergi salonu gezilerine katılabilirler.