Haberler

24/02/2012

Kültür Yollar Çalıştayı - 2

Kültür Yollar Çalıştayı - 2

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kültür Yolları Çalıştayı’nın İkincisi 3-5 Şubat  Tarihleri Arasında Çorum’da Yapıldı
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çorum Valiliği işbirliği ile hazırlanan Kültür Yolları Çalıştayı’nın ikincisi ilimizde  gerçekleştirildi. Kültür Yolları Çalıştayı’nın birincisi 26 Ocak 2011 tarihinde Afyonkarahisar Valiliği tarafından organize edilmişti.
 
Çorum Müzesi’nde gerçekleştirilen çalıştaya Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, AB Delegasyonu Temsilcileri Alberto D'alessandro ve UNESCO Kültür Rotalarının Komite Başkanı Mehmet Kalpaklı, Doğa Yürüyüşçüsü Ersin Demirel ve Türkiye Kültür Yolları Topluluğu üyeleri katıldı.
 
Açılış konuşmasında Hitit Yürüyüş yolu hakkında bilgi veren Vali Çakır,Çalıştayın Çorum’a önemli katkılar sağlayacağını ve  Çorum'un Kültür Yolları Rotası'nda yer almasının sadece Çorum için gerekli olmadığını, bu gerekliliğin tüm dünya kültürü açısından önemli olduğunu ifade etti. Vali Çakır konuşmasında ayrıca Hitit Yürüyüş Yolu’nun UNESCO milli komitesi tarafından kayıt altına alındığını açıkladı..
 
Çalışmaları devam eden Kızılırmak Gastronomi Yolu hakkında da bilgi veren Vali Çakır, basımı yapılan Gastronomi Yolu kitapçığını tanıttı.
 
Kültür yollarının medeniyet yolu olduğunu dile getiren Kültür Yolu AB Delegasyonu Temsilcisi Alberto Dalessandro, Hitit medeniyete başkentlik yapan Çorum`un sahip olduğu tarihi ve kültürel mirasın hem Türkiye hem de dünya açısından önemli olduğunu ve İnsanların bir araya gelmesinde ve kaynaşmasında geçmişi tanımalarında kültür yollarının önemli bir etken olduğunu belirtti.
 
Avrupa tarihinin Anadolu’da (Çorum) başladığını söyleyen Dalessandro, önümüzdeki süreçte Türkiye`nin kültür yolları noktasında dünyanın en önemli ülkelerinden birisi olacağını sözlerine ekledi.
 
Çorum, Anadolu coğrafyasında ilklerin yaşandığı bir il olduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan; Çorum Hitit medeniyetine başkentlik yaptı. Anadolu`daki Hitit uygarlığı ile  Avrupa`da Roma imparatorluğuyla aynı dönemde olması dikkat  çekiyor. Bir bakıma Çorum`u bilmek Anadolu`yu bilmektir. Çorum`u bilmek kültür yollarını bilmek demektir.” dedi ve Müsteşar Özarslan, Çorum'un pilot bölge olmasını önerdi.
 
Bu çalıştay yol ve yöntem belirlenmesi açısından rehber olacağını dile getiren Müsteşar zarslan, Sürdürülebilir turizm ve kırsal kalkınmada kültür yolları büyük avantajdır. Bizim ülke olarak Anadolu`daki bu varlıkları sahip olmamız dünya medeniyetleri için bir sorumluluğumuzdur. Varlıklarımızı geleceğe aktarmakla mükellefiz. Bu tarihi misyonu gerçekleştirmek için elimizden gelen gayreti göstermemiz gerekiyor.” dedi.
 
Ören Yerlerine Gezi
 
 Kültür Yolları Çalıştayı kapsamında ilimize gelen ekip, çalıştayın ikinci gününde İl Özel İdaremiz bünyesinde çalışan turizm rehberi Zeynep ÇAYAR ve Doğa Fotoğrafçısı ve Yerel Rehber Ersin DEMİREL eşliğinde ören yerlerini gezdi. Hitit Yürüyüş Parkuru ve Kızılırmak Havzası Gastronomi ve Yürüyüş Yolu ile ilgili bilgi verilen gezi, Ortaköy İncesu Kanyonu, Alacahöyük ören yeri ve Müzesi, sonrasında ise Boğazkale Müzesi ve ören yeri gezisi ile sona erdi. 

Kültür Yolları ÇalıştayıKültür Yolları ÇalıştayıKültür Yolları Çalıştayı
Kültür Yolları Çalıştayı

Resim Galeri